Ratkaisuja

Jatkuvaa kehittämistä

Kenenkään navetta ja toimintamalli ei varmasti ole täydellinen. Aina löytyy jotakin parannettavaa. Itse mietimme jatkuvasti, miten asiat voisi tehdä toisin. Joskus ratkaisu löytyy helpommin, joskus sitä saa etsiä vuosikaupalla. Tavoitteena on kuitenkin sellainen navetta, jossa meidän on mukava tehdä töitä ja eläinten asua. Moni asia on muuttunut sen jälkeen, kun aloitimme hiehohotellitoiminnan. Muutokset ovat vieneet meitä parempaan suuntaan. Tässä kerromme lyhyesti, miten olemme päätyneet nykyisiin toimintatapoihin.

Tutustu keskeisiin teemoihimme

Hoito ja olosuhteet

Tutustu tapoihimme sekä hiehojen kasvuolosuhteisiin​

Terveydenhallinta

Olemme luoneet terveydenhallintasuunnitelman

Tuotannonseuranta

Tavoitteena kasvattaa terveitä, raamikkaita ensikoita

Verhoseinäinen kylmäpihatto

Hieho ei tarvitse lämmitettyä navettaa. Se pärjää mainiosti kovallakin pakkasella, kunhan ruokaa on riittävästi, makuualue on kuiva ja vedoton ja juomavesi säilyy sulana. Ilma vaihtuu luonnollisesti, kun sivuseinät ovat auki ja katonharjalla on pitkä rivi hormeja. Hengitysilma on raikas. Navetan haju ei tunnu navetan sisällä.

Ensimmäisenä talvena suljimme verhot pakkasten tultua. Se oli virhe, sillä pihattoon alkoi kertyä kosteutta ja hengitysilma kävi huonoksi. Eläimet alkoivat yskiä. Kun avasimme verhot, kosteus poistui ja ilma alkoi vaihtua. Kovimmilla pakkasilla lämpötila laskee navetassa lähelle -20 astetta, mutta vain silloin, kun pakkaskausi kestää pidempään. Jos ulkona on 15-20 astetta pakkasta, on pihatossa puolet lämpöisempää. Kesällä navetta pysyy mukavan viileänä. Katto ja päädyt on eristetty, joten aurinko ei paahda kuumasti. Pihatossa on aina viileämpi kuin ulkona. Nykyään pidämme verhot auki ympäri vuoden. Suljemme verhot vain, jos tuulee ja sataa, jottei vesi- tai lumisade tunkeudu sisään.

Vuoden 2018 aikana koimme harvinaisen kylmän talven ja kuuman kesän. Talven pakkasjakso ja kesän helteet olivat jotain aivan muuta, mihin olemme pitkiin aikoihin tottuneet. Eläimet pärjäsivät kuitenkin mainiosti. Hoitajatkin pärjäsivät, kun vain löytyi tarpeeksi lämpimät varusteet pakkasille.

Vinopohjakarsinat

Pihatossa hiehot makoilevat vinopohjaisissa ryhmäkarsinoissa. Nuorille eläimille karsinaratkaisu oli hyvä, koska niissä on tilaa temmeltää ja leikkiä. Makuuparsipihatto on loppujen lopuksi melko ahdas, koska liikkumatilaa on vain lantakäytävillä. Tarkkaillessamme eläimiä olemme huomanneet, että suurin osa esimerkiksi kiimakäyttäytymisestä tapahtuu kuivikepedillä, ei lantakäytävällä. Käytävä voi olla liukas, pedillä sorkka pitää.

Vinopohjan kaltevuus on 8 %. Karsinoita ei tarvitse erikseen tyhjentää, sillä kuivikelanta valuu itsestään lantakäytävälle. Poikkeuksena on pihaton pienimpien hiehojen, eli noin 7-8 kuukauden ikäisten karsina. Siinä kuivikepedin pinta nousee pikkuhiljaa, sillä eläimet ovat niin kevyitä, ettei sorkka murra pedin pintaa tarpeeksi. Karsina tyhjennetään toisinaan (noin kerran vuodessa) pienkuormaajalla.

Kuiviketta lisätään joka aamu kaikkiin karsinoihin ohut kerros. Hiehot pysyvät puhtaina. Monien vaiheiden jälkeen kuivikkeena on nykyään pelkkä turve.

Hiehojen-kuivitusta
Tuulettimet-navetan-katossa

Viilennyspuhaltimet

Ajatus puhaltimien hankkimisesta lähti Schmallenberg-viruksesta ja sen lisääntymisestä Suomessa. Virus aiheuttaa vasikoiden epämuodostumia sekä luomisia. Virusta levittää pieni kärpänen, joka viihtyy tyynessä ilmassa laitumella ja navetoissa. Aiemmin pihatossa olikin paljon pientä polttiaista, mikäpä sen otollisempi paikka olla ja elää. Puhaltimien asentamisen jälkeen polttiaisia ei pihaton sisällä ole ollut ja ilma on helteilläkin mukavan raikas.

Positiivinen yllätys on ollut se, että kuivikepetien pinta pysyy kuivempana. Ilma liikkuu koko ajan ja samalla haihduttaa kosteutta pedin pinnalta. Näin kuivituksen määrää on voitu vähentää. Puhaltimet ovat talvellakin koko ajan päällä. Verhoseinien kautta tuleva ulkoilma sekoittuu heti katonrajassa lämpimämpään sisäilmaan, joten eläimet eivät altistu vedolle.

Lattialämmitys ja lämmitetty juomavesi

Pihaton ja vasikkalan lantakäytävissä on lattialämmitys. Sen ansiosta käytävät pystytään puhdistamaan joka päivä, kovimmillakin pakkasilla. Pakkasten alkaessa lanta jäätyy todella nopeasti käytäville, eläimet liukastelevat ja kaatuvat helposti. Tämän vuoksi lantakäytävät pidetään sulana, vaikka tuntuukin hurjalta lämmittää niin suurta pinta-alaa läpi talven.

Hiehojen juoma-altaissa on lämmitysvastukset, jotta vesi pysyy sulana talvellakin. Vesi tulee altaisiin +14 asteisena.

Haketta kuluukin lämpökeskuksessa kovana pakkastalvena huomattavasti enemmän kuin leutoina vuosina. Näistä emme kuitenkaan luopuisi mistään hinnasta. Jos tekisimme uuden navetan, asentaisimme lattialämmityksen ehkä myös vinopohjan alareunaan, omana linjanaan. Pitkinä pakkaskausina kuivikepeti alkaa jäätyä karsinan alaosassa, koska yleensä eläimet nukkuvat yläreunassa. Tällöin peti lakkaa liikkumasta ja karsina alkaa täyttyä. Lämmityslinjaa voisi avata sen verran, että peti irtoaisi ja valuisi käytävälle.

Hiehot-juomassa
Vasikat-karsinassa

Valaistus

Aluksi navettoihin asennettiin perinteiset navettavalot, monimetallivalaisimet. Pihatossa oli 42 kpl 250 w valaisimia. Niiden valoteho eläinten pään korkeudelle oli noin 400 luxia. Vaihdoimme 90 w led-valaisimiin, joiden valoteho on 650 luxia eläinten tasolla, kappalemäärä pysyi samana. Vasikkalassa oli aiemmin 8 samanlaista valaisinta kuin pihatolla. Niiden tilalle asensimme 12 led-valaisinta, teholtaan 50 w.

Uusista valaisimista maksamme kuukausivuokraa. Vuokrasopimus on viisivuotinen. Valaistuksen sähkönkulutus on nykyään niin paljon pienempi, että kuukausivuokran ja sähkölaskun jälkeen jää vielä 70 euroa kuukaudessa käteen verrattuna vanhojen valaisimen sähkönkulutukseen.

Valaistus on nyt paljon kattavampi. Navetoissa ei ole varjopaikkoja, joten eläimet, varsinkin vasikat, eivät ole pimeään vuodenaikaan niin säikkyjä kuin ennen. Tiinehtyvyys parani, kun hiehot näyttävät kiimansa paremmin. Eläinten korvanumeroistakin saa nyt paremmin selvää. Talviaikaan on usein lyhyitä sähkökatkoja. Uudet valaisimet syttyvät heti uudestaan. Vanhojen syttyminen kesti lähes kymmenen minuuttia.

Kääntöportit

Näistä(kään) emme luopuisi. Porttien avulla voidaan sulkea karsinan eläimet joko lantakäytävälle tai kuivikepedille. Portit on tasapainotettu, niitä on kevyt ja nopea kääntää molempiin suuntiin. Eläinten lajittelussa nämä ovat korvaamattomat apuvälineet.

Ulkoruokintapöytä

Ruokintapöytä rakennettiin leveämmäksi kuin perinteinen visiiripöytä, jotta rehua saatiin mahtumaan tarpeeksi. Hiehot syövät enemmän karkearehua kuin lypsylehmät, joten se piti huomioida pöydän tilavuudessa.

Ulkoruokintataso
Navetan-kuivitusta

Niskapuomit

Ruokintapöytien niskapuomit toimivat hyvin silloin, kun eläimet ryhmissä ovat tasakokoisia. Jos tai kun näin ei ole, joudutaan tekemään kompromisseja puomin korkeuden suhteen. Jos korkeus säädetään matalimpien eläinten mukaan, korkeiden yksilöiden niskat hiertyvät. Jos taas korkeus sovitetaan suurimmille sopivaksi, pienet yksilöt joutuvat helposti työnnetyksi ruokintapöydälle. Näitä ongelmia meillä on lähinnä vasikkalassa. Kokoerot tasoittuvat hieman vanhemmiten. Tarkoitus on kuitenkin vaihtaa kaikki niskapuomit pois, todennäköisesti vinoetuaitoihin. Niskapuomin hyviin puoliin on mainittava sen edullisuus ja tilavuus. Ruokintapöytä on eläinten käytettävissä koko matkalta, ilman esteitä.

Meidät tavoittaa

Päivi

040-5230 015

Tuomo

040-5730 477

Sähköposti

info (at) hiehohotelli.fi

Osoite

Yli-Tervalantie 22, 42330 Haavisto

Jaa
Jaa
Vieritä ylös
Malcare WordPress Security